Bedraden om te bedraden van een Pinus, not done Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Regelmatig zie ik Pinussen met een heoveelheid draad waarvan het je haast begint te duizelen voor de ogen. De reden waarom mensen zoveel draad op de boom aanbrengen kan heel verschillend zijn. Maar de meeste Bonsailiefhebbers verliezen uit he oog dat het nog altijd een belasting voor de boom betreft.

Kijkend naar een de eindscheuten van een Pinus valt vaak te ontdekken dat er van de twee einscheuten al horizontaal geplaatst staat. Waarom deze bedraden? Op het moment dat ik de naastliggende scheut heb bedraad en van richting verander ontstaat er voldoende ruimte voor de andere niet bedrade scheut om te kunnen  groeien.

Staan de eindscheuten niet horizontaal geplaatst ook dan hoef ik beide scheuten niet te bedraden. Toch? Zorg ik er namelijk bij het bedraden voor dat de tak waaraan de eindscheuten zich bevinden met de juiste dikte draad worden bedraad, kan ik de tak om zijn as draaien.
Let wel hierbij bedoel ik niet torderen waarbij de schors van het kernhout word "losgedraaid". Maar zorg ik voor een goede bedrading en draai ik de tak behoedzaam dan is uitbedraden van de eindscheuten wederom overbodig.

U ziet met een beetje gebruik van uw grijze massa moet het mogelijk zijn een pinus zodanig te bedraden dat er een minumum aan draad moet worden aangelegd.  

Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 27 oktober 2007 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it