Ablacteren van een Juniperus (jeneverbes). Maar hoe? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

 

Bij deze methode wordt een boom, die voorzien is van een eigen wortelstelsel, als het ware tegen een andere boom van dezelfde soort “geplakt”.  Tot op het moment dat de geablacteerde boom met de boom waarop hij is aangebracht is vergroeid, zal hij zijn eigen wortelstelsel behouden. Is de samensmelting van de beide bomen of meerdere bomen een feit, dan pas snoeien we de wortels van de aangebrachte boom of bomen weg.

Bij beide bomen wordt een kleine wond gemaakt door de schors ter plaatse te verwijderen. Ook kunnen we onder een hoek van 45 graden een inkeping in beide bomen aanbrengen. Door de bomen als het ware aan elkaar "te plakken" is het ablacteren een feit. Let er wel op dat de cambium zich raken, werk dus nauwkeurig. Persoonlijk geef ik de voorkeur om een inkeping te maken. Ik kan de bomen beter in elkaar passen waardoor met een grotere zekerheid een vergroeiing plaats kan vinden.
Om te voorkomen dat de bomen onderling verschuiven kan men ze vastzetten met een messing spijkertje of enttape. Zodra de sapstroom in het late voorjaar optimaal is, kan er een ablactatie plaatsvinden. In principe kan men het gehele groeiseizoen door ablacteren. Stel ze echter nooit bloot aan enige vorm van vorst. Dus vorstvrij overwinteren.
Deze techniek is bijzonder geschikt ter verbetering van takkenstelsel of wortelgestel. Bomen welke voorzien zijn van een lange stam kunnen op elke willekeurige plek nieuwe "wortels" ontvangen.

Tijdens de nazorg is het van belang dat de plek waar de boom of bomen zijn aangebracht, niet kan uitdrogen. Zorg er dus voor dat de boel goed is afgedekt of werk met vochtig mos ingewikkeld in plastic.
Het groen van beide bomen of welk aantal dan ook, moet steeds opnieuw veel worden beneveld. Let wel dat daarbij naast het gewone water geven niet nog eens teveel water door dit benevelen in de aarde terecht komt. 

Laatst bijgewerkt op ( zondag 05 oktober 2008 )
 
Volgende >


Webdesign : Schel.it