Hoe krijg ik mos op het aardoppervlak? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

U kunt mos gaan verzamelen dat afkomstig is uit een bosrijke omgeving en dit “planten” bij uw Bonsai. Realiseer u wel dat deze vorm van verzamelen strafbaar is. Ook is het mogelijk dat u op deze manier ongemerkt eitjes, larven van schadelijke insecten aan u collectie “toevoegt”.
Daarentegen kunt u ook mos verzamelen dat op stenen, dakpannen etc. groeit. Laat dit enige tijd drogen totdat het krukdroog is. Wrijf dit mos vervolgens door een fijnmazig zeefje, bv. een koffiezeefje. Het gezeefde mos “zaait” u vervolgens over het aardoppervlak van uw Bonsai. Giet u Bonsai op de normale manier zoals u dat gewend bent te doen. Na 2 a 3 weken zal het aardoppervlak bedekt zijn met een dun laagje mos.

Een tweede zeer succesvolle methode, welke ik al geruime tijd toepas, is het opkweken van mos in ondiepe kisten of schalen.

  • Maak gebruik van mos dat tussen trottoirtegels groeit. Van de strookjes mos knipt men met een oude schaar het deel zand weg.
  • Knip nu de strookjes in stukjes van twee bij eem cm. Kleiner mag eventueel ook.
  • Neem een vlakke schaal en strooi hierin een 1 cm dikke laag uit Lava granulaat. Wees nauwkeurig met de dikte van deze laag.
  • Strooi over deze laag een laag fijn korrelige Akadama. Zorg ervoor dat u geen stof strooit. Kanuma leverd oveigens ook prima resultaat op.
  • Besproei deze bodem met water en wel zodanig dat het voldoende vochtig word maar niet gaat zwemmen.
  • Op deze ondergrond leggen we nu de stukjes mos gelijkmatig uit. Leg ze zodanig dat de tussenliggende opening snel dicht kunnen groeien. Druk ze daarna voorzichtig aan. Vervolgens nogmaals besproeien met water.
  • Wilt u het mos snel laten groeien dan is regelmatig besproeien met water noodzakelijk. Gaat u mos binnenshuis kweken let dan op dat er geen schimmelvorming ontstaat.
Tips

Wilt u bij deze tweede methode het mos nog sneller laten groeien maak dan gebruik van Kanuma. Deze grond die doorgaans voor het opkweken van Azalea’s wordt gebruikt leent zich prima als ondergrond voor het kweken van mos. Ook hier maakt u gebruik van Kanuma dat fijn korrelig is van structuur.

Gaat u het mos “oogsten” verwijder dan de helft tot maximaal 2/3 deel van het mos. Het mos dat overblijft in de schaal scheurt u in kleine stukjes. Zorg ook hier weer voor een gelijkmatige verdeling tussen de stukjes mos onderling. Dit zorgt voor het snel dichtgroeien van de moslaag.

Een derde methode is het aanbrengen van fijngesneden Sphagnum mos. Knip het mos met een oude schaar in kleine stukjes. Strooi het in een dunne laag uit over het aardoppervlak. Benevel het regematig. Deze methode kunt u prima toepassen net nadat u de bomen heeft opgepot.

 Tot slot nog een tip: een lichte vorm van bodemverwarming zorgt voor een explosieve groei van het mos.

Laatst bijgewerkt op ( zondag 11 mei 2008 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it