Hoe moet ik na een bladsnoei bemesten? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Om een boom goed te kunnen bemesten, is er water nodig. Doordat er na het uitvoeren van bladsnoei een deel of alle bladeren verwijderd zijn, is de waterbehoefte van de boom vele malen geringer. Het heeft dus geen zin om dan te kiezen voor welke vorm van bemesting dan ook. Immers bemesting vraagt veel water. Veel water zou in dit geval leiden tot wortelrot omdat de wortels geen water opnemen. Kortom het bekende optelsommetje 1+1=2.

De hoofdregel bij het bemesten na bladsnoei is: Hoe meer er gegoten kan worden, des te meer kan ik bemesten waarbij de boom te kennen geeft wat u moet doen. Alleen op deze wijze kan een gezonde boom de zware ingreep van bladsnoei sneller te boven komen. Concreet zal dit dus inhouden dat u direct voorafgaande en direct na de baldsnoei niet mag en kunt bemesten.

Zodra u nieuw blad ziet verschijnen kunt u met enige voorzichtigheid bladbemesting opstarten. Laat daarvoor wel eerst een deel van nieuw gevormde groen "afharden". Natuurlijk kunt u ook kiezen voor het feit om een bladbemesting door te voeren met slechts een minimale hoeveelheid werkzame stof opgelost in water.

Heeft u een gedeeltelijke bladsnoei toegepast dan kunt u op het deel waar het groen is blijven staan, de boom extra aanzetten tot groei. Ook hier kunt u door een doordacht bemestingsplan in de vorm van bladbemesting uw gestelde doel bereiken. U hoeft geen rekening te houden met de aanwezigheid van "afgehard". Deze heeft u zowiezo laten staan.

Laatst bijgewerkt op ( maandag 05 maart 2007 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it