Hoe bevorder ik het uitgroeien van takken en twijgjes bij de Juniperus (jeneverbes). Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Wanneer het erom gaat, bij een jeneverbes het uitgroeien van takken en twijgjes te bevorderen, zo is het van groot belang krachtig te bemesten en daarbij de scheuten te laten groeien. Pas nadat de takjes zijn afgerijpt kunnen we terugsnoeien waarbij slechts een paar internodien blijven staan.

Dit moet, zover de kracht van de boom het toelaat, eenmaal in de maand uitgevoerd worden. Met andere woorden. De scheuten moeten van Juni tot September bijna 3 keer teruggesnoeid worden.

Bijzonder belangrijk is het om juist dan de scheuten niet te snoeien, wanneer ze nog zacht zijn. Wanneer we niet wachten tot ze hard zijn, stopt de boom onmiddellijk zijn groei. Bij een dergelijke behandeling verdrogen de twijgjes en de boom verliest al snel zijn kracht.

Het terugsnoeien van de afgerijpte takjes is de snelste manier om de ontwikkeling van een vertakking bij een jeneverbes te bevorderen.

Tijdens de eerste snoei van het seizoen, reduceren we het groen van de boom zover mogelijk. Doen we dit niet, dan moeten we bij de volgende snoeibeurten steeds weer opnieuw dezelfde zones terugsnoeien.

De laatste snoei van het seizoen hangt van de manier van cultivering af en in welke ontwikkelingsfase de boom zich bevindt. Doorgaans is dit in September.

Bij een boom met een slechte begroeiing snoeien we eind Augustus al.
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it