Boomsoorten Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

In de wereld van bomen bestaan er zoveel boomsoorten en ondersoorten dat het veel te ver gaat om deze hier op deze site een voor een onder de loep te nemen. Er kan grofweg een indeling worden gemaakt  in Loofbomen en Coniferen.

Loofbomen kenmerken zich door hun reactie op de seizoenen. Zo staan ze gedurende de winter volledig zonder blad om hun schoonheid van het takkenstelsel te tonen. Om deze reden worden ze dan ook toegepast in de Bonsaikunst. Gedurende het voorjaar weten ze zich als vanuit het niets om te toveren. Door het tonen van hun bladeren begint ook weer hun interne leven opgang te komen. Met de uitwerking van het zonlicht op de bladeren tijdens de zomer weten ze hun bladerdek te vervolmaken, ja zelfs uit te breiden. En uiteindelijk na een seizoen van groei, werpen ze al hun blad weer af , maar niet voordat ze prachtige kleuren tentoonspreiden.

Weet dat bij de keuze van een loofboom de plaatsing van de knoppen een rol speelt. De plaatsing van de knoppen bepaald namelijk op welke wijze u de boom dient te snoeien. Staan de knoppen tegen over elkaar of juist niet. Hierop dient u de wijze van snoeien af te stemmen.

Ook Coniferen kennen seizoenen, toch reageren ze er niet zo heftig op. Alhoewel er zijn uitzonderingen denkbaar. Wat dacht u van de Larix. Ook deze conifeer weet het te presteren om in de herfst al zijn naalden te laten vallen om vervolgens in het voorjaar met een volledig nieuwe naaldenpracht te voorschijn te komen.
Doorgaans laten Coniferen echter alleen hun meerjarige schubben of naalden vallen. Op deze wijze blijven er altijd naalden of schubben aanwezig. Het grote kenmerk van de Conifeer is dus hun altijd groene verschijningsbeeld met uitzondering van een aantal boomsoorten binnen deze familie. 

Of uw Bonsai nu tot de Loofboom behoort of tot de Conifeer, nooit mag en kunt u ze op dezelfde manier verzorgen. Om maar een voorbeeld te noemen, loofbomen vragen meer water dan Coniferen. Iets om in uw achterhoofd te houden wanneer u op zoek gaat naar een Bonsai of materiaal hiervoor. Weet u dat u een gedreven manneke of vrouwke bent met weinig extra vrije, stem daar uw keuze van de boomsoort op af.
Plaats bijvoorbeeld ook niet snel een loofboom in groep van dennen zo. Hoe dan ook u zult tegen problemen aanlopen bij de verzorging ervan. De ene boomsoort vraagt immers meer water dan de ander.
Zorg dat u uw boom leert kennen in al zijn opzichten. Heeft u bijvoorbeeld een loofboom aangeschaft, laat hem dan een seizoen vrij-uit groeien en u ziet wat de boom doet. Op deze wijze leert u de boom kennen.

Een greep uit de veel toegepaste bomen binnen de Bonsaikunst;

Acer, Azalea, Carpinus, Fagus, Juniperus, Larix, Pinus, Picea, Taxus, Tjuga, Ulmus, Weigelia, Zelkova  

Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 02 februari 2008 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it