Bouw een collectie op die je “aankunt". Veel leid tot niets. Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007
Veel Bonsailiefhebbers willen in de kortsmogelijke tijd een zo groot mogelijke collectie opbouwen. Bedenk echter dat Veel tot Niets leid. Aantallen zeggen niets. U bent degene die beslist over het wel en wee van uw levende materiaal.

Is het dan verkeerd dat u graag wilt experimenteren? Dit zult u mij niet horen zeggen. In tegendeel zelfs. Door het uitvoeren van experimenten leert u de bomen kennen. Voer geen experimenten uit op bomen die veel potentie bezitten. Probeer overzicht te behouden over hetgeen u zaait, stekt en al wat meer zij. De groencontainer is en blijft u vriend. Het mag vreemd klinken maar daarmee probeer ik alleen aan te geven dat  het volstrekt zinloos is materiaal te willen behouden dat niet wil groeien.

Heeft u 1 boompje tussen 100 andere staan die maar niet in zijn wortels wil kiemen ga dan niet proberen uit te vissen waarom. Ook helpen hier geen bergen voeding. Vaak is dit soort materiaal een bron van ziekte en plagen. Deze kunnen op hun beurt weer het hele bestand aantasten. Wees selectief.

Dat veel leid tot niets is bekend. Ook binnen de Bonsaikunst komt dit voor. Vaak worden de bomen simpelweg aan hun lot overgelaten.

Typische kenmerken bij loofbomen zijn:

·        De takken te dik en komen te plomp over. Met name takken hogerop de kroon vertonen dit beeld.

·        De basis van de takken zijn verhoudingsgewijs teveel verdikt.

·        Takken en scheuten in het binnenste van de kroon zijn vaak afgestorven.

·        Knoppen lopen in het binnenste van de boom niet uit.

Reden hiervoor:

·        Niet nakomen of niet correct nakomen van het verpotten.

·        Niet of niet correct snoeien. Als meest voorkomende oorzaak wil ik het te oppervlakkig snoeien hierbij noemen.

·        Niet correct toedienen van water. Vaak is hierbij een tekort aan water tijdens de zomer verreweg de grootst boosdoener.

Zeer bewust heb ik de bemesting in deze opsomming niet ter sprake gebracht. Deze word in dergelijke collecties ALTIJD over het hoofdgezien. Probeer niet alles gelijktijdig te willen. Besteed aandacht aan de boom die hij verdient. En dat kan soms vrij veel van uw vrije tijd vergen. Niet voor niets dat Bonsaikunst ook een zekere discipline vraagt.

Laatst bijgewerkt op ( zaterdag 13 oktober 2007 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it