Druppelsystemen, de moeite van het aanschaffen waard? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Midden Juli, jaar X, de koperen ploert brand genadeloos aan de hemel. Het water dat vanmorgen is toegediend is in geen velden of wegen meer te zien. Een Druppelsysteem, de oplossing, of juist niet?

Veel Bonsailiefhebbers krijgen vroeg of laat te maken met het feit dat ze tot de ontdekking komen geen tijd te hebben voor het water geven van hun collectie. Drukke baan, gezin, vakantie en ga zo maar door. Ze hebben inmiddels een dergelijk verzameling opgebouwd dat gezocht moet worden naar een oplossing.

Zou dan een druppelsysteem niet de oplossing van alle problemen zijn. Een systeem waarbij d.m.v. een slangensysteem de schalen druppelsgewijs voorzien worden van water. Al dan niet computergestuurd.

Helaas is een druppelsysteem geen uitkomst voor tijdsgebrek bij het water geven. Door het constante aanbod van water word een deel van het wortelstelsel lui. De haarworteltjes richten zich naar deze bron. Een defect aan het systeem betekend al heel snel uitval in de collectie. Daarbij komt dat het grondmengsel zich verdicht. Er vind geen uitwisseling van lucht en water plaats tussen de holtes in het grondmengsel. Na verloop van tijd zal de groei van de Bonsai stoppen. De boom zal vervolgens afzwakken wanneer er niet wordt ingrepen.

Het is beter uw collectie af te stemmen op hetgeen u kunt verzorgen. Nergens is het goed voor om te kunnen zeggen dat uw collectie uit 150 bomen bestaat. En zeker wanneer er slechts 10 de naam van Bonsai waardig zijn. Terwijl de rest aan hun lot overgelaten word vanwege andere verplichtingen.

Het is beter dat u 5 bomen in topconditie kunt houden en verzorgen dan dat u indruk probeert te maken met cijfers. Maar wie ben ik...
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it