Bonsaikunst, investeren in.......... Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Mensen die hun eerste stappen wagen in de Bonsaikunst zien er vaak als een berg tegenop om de schaar in een boom te zetten. Stel dat ik nu te veel wegsnoei? Moet dat nu zo, er blijft helemaal niets over? Dit zijn veel gemaakte opmerkingen.

Door een gebrek aan voorstellingsvermogen staan deze mensen vaak al snel voor een dilemma. Vaak met als gevolg dat men op een bepaald niveau blijft doormodderen zonder dat men echt resultaat boekt. Daarbij komt dat als ras echte Hollander niet ingezien wordt waarom startmateriaal van een goede kwaliteit kostbaar kan zijn.

Wilt u zich bekwamen in hetgeen Bonsaikunst genoemd wordt, komt er niet omheen dat u dient te investeren. Ik kan dit niet vaak genoeg herhalen. Maar het is nog altijd zo dat u degene bent die aangeeft hoever hierin te willen gaan. Wilt u niet investeren in welke vorm dan ook zou ik u het advies willen geven om uw keuze op een andere hobby te laten vallen. Arrogant? U beslist waar u wenst te komen binnen de Bonsaikunst, niet ik.  

Maar al te vaak wordt geprobeerd om van onmogelijk materiaal iets te maken dat op den duur de naam Bonsai waardig moet zijn. Neem bijvoorbeeld een boompje dat voorzien is van een drietal takjes. Met de beste wil van de wereld is het niet mogelijk hier iets van te fabriceren. Juist daarom is het zo belangrijk om veel aandacht te besteden aan het uitzoeken van uitgangsmateriaal. U komt er niet omheen om geld en tijd te investeren in uw nieuw verworven hobbie. Boeken, tijdschriften, cursussen of het lidmaatschap van een Bonsaivereniging zijn hiervan enige voorbeelden. Let wel ik zeg hiermee niet dat u niet experimenteren mag op het gebied van Stekken, zaaien etc om zo tot eventueel materiaal voor Bonsai doeleinden te komen.

Laat u echter niet het geld uit de portmonai jagen door "raven" die helaas ook de weg tot de Bonsaikunst hebben gevonden. Probeer de waarde en kwalieit van materiaal, gereedschappen, schalen, boeken, cursussen etc. in te schatten. Lukt dit niet neem dan contact op met de Nederlandse Bonsai Vereniging. Ook kunt u bij zaken in Bonsai en gelijkwaardige materialen voor advies terecht. Neem bijvoorbeeld de firma Lodder Bonsai. Ook bij Bonsaistudio Kengai kunt u terecht.  Heeft u vragen, zij kunnen u van advies voorzien. Maar al heel snel zult u merken dat u ook hier dient te investeren.
Een veel gehoorde kreet in Bonsailand is: Sluit je aan bij een Bonsaivereniging. Ja en Nee. Bonsaiverenigingen die slechts uit zijn op het werven van leden, kunt u beter omzeilen. Betaald u contributie, dan mag u verwachten dat daar ook iets voor in de plaats terugkomt. Gezellig koffie drinken tijdens een clubavond heeft nog nooit tot een Bonsai geleid die de naam Bonsai waardig is. Bonsaiverenigingen welke regelmatig New Talent afleveren, die een beginnerscursus in hun programma hebben, die een programma van diverse aard kunnen opstellen waaraan u als lid iets heeft genieten de voorkeur.

Als laatste zou ik het volgende nog willen toevoegen. Probeer het wiel niet nogmaals uit te vinden andere Bonsailiefhebbers waren u reeds voor.

Laatst bijgewerkt op ( donderdag 24 december 2009 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it