Hoe stileer ik takken van de Larix? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007

Eigenlijk is op deze vraag maar een antwoord mogelijk: Neem de natuur als voorbeeld. Ik zeg hiermee niet dat u als Bonsailiefhebber de natuur moet kopieren, ver van dat.

Takken van de Larix zullen nooit een rechte groeiwijze vertonen. Ook zult u geen takken met een platte omtreklijn aantreffen. Laat staan dat u takken zult ontdekken die puntig neerhangen zoals u dat van de Picea (spar) kent.

Het kernhout van de takken is veel te "zacht" om deze wijze van stilering te kunnen dragen.

De takken zijn doorgaans complex waarbij de uiteinden van de takken iets opwippen. Laat dit ook terugkeren in uw Bonsai compositie.

Tijdens het groeiseizoen is het het van bijzonder groot belang dat u weet wat u met de takken wilt doen. Anders gezegd: ook hier is uw gestelde doel doorslaggevend.
Nijp de nieuwe scheuten pas op het moment dat de knoppen voor het volgend jaar op deze scheuten zichtbaar zijn. Bent u tevreden met de structuur van de takken, rem de groei gedurende het groeiseizoen door een gecontroleerde watergift. Laat de wortelkluit echter NOOIT uitdrogen.

Snoei de takken van de Larix wanneer ze vol in de naalden "afgeharde" naalden staan. Ook kunt u de takken snoeien net voordat de knoppen zich openen. Let daarbij goed op dat u dit op het juiste tijdstip doet. Zodra de knoppen van bruin naar goudkleurig verkleuren moet u snoeien. Ziet u enige vorm van naaldjes of slecht een fractie van een naaldje dan bent u voor deze operatie te laat.

Laatst bijgewerkt op ( vrijdag 02 maart 2007 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it