Hoe pincetteer ik een Picea (Spar)? Afdrukken E-mail
donderdag 22 februari 2007
Pincetteren is een telkens terugkerend karweitje dat voor nieuwe knoppen aan de uiteinden van de takken zorgt. Helaas gaat deze vlieger niet op bij de Picea (Spar). De Picea zal geen nieuwe knoppen aan de uiteinden van gepincetteerde takken vormen, tenzij er al een knop voorhanden is. Aan de basis van de scheut zijn echter wel nieuwe knoppen te verwachten. Aan de hand van een uitgewerkt voorbeeld zal ik trachten u duidelijk te maken hoe u het pincetteren van een Picea kunt doorvoeren. Vooropgesteld dat we uitgaan van een gezonde boom, maar dat moge duidelijk zijn.

Eerste jaar

In het voorjaar verschijnen er aan de uiteinden van de takjes bundels met naalden die vanuit een knop te voorschijn komen. Vaak is deze bundel voorzien van een papierachtig bruin vliesje dat als een hoedje op de bundel zit. Slechts moeilijk zichtbaar zitten slapende ogen verderop aan het takje.
Zodra de bundel groot genoeg is (3cm) pakt u tussen duim en wijsvinger van de ene hand de bundel bij de basis vast en met de andere hand trekt u er tweederde uit. Het pincetteren is een feit. Zorg dat u dit voorzichtig doet en met beleid de bundel vasthoud. Doet u dit niet dan kunt u de gehele bundel verliezen. Uiteraard is dit niet de bedoeling.
Werk niet alle bundels in een keer af, maar neem er een week tot tien dagen de tijd voor. Blijf met de vingers van korte, zwakke bundels af.

Tweede jaar

Bij het observeren van de uiteinden van de takken zult u zien dat er geen eindknoppen voorhanden zijn op die takken die u vorig jaar heeft gepincetteerd. Slechts aan de basis van de twijgjes zult u diverse knoppen aantreffen.
Vroeg in voorjaar, voordat de knoppen zich openen, dient u alle uitlopers zonder knoppen te snoeien. De nadruk legt u hierbij dus op selectieve snoei. Snoei zodanig dat u alle uitlopers direct achter de basis wegknipt, waaraan zich als gevolg van het pincetteren van vorig jaar, aan de uiteinden geen knoppen hebben gevormd. Nieuw gevormde knoppen laat u natuurlijk staan. Deze mogen zich openen.
De knoppen aan de basis zullen zich als gevolg van uw snoeiwerkzaamheden, openen. Deze pincetteert u wederom op de zoals onder het eerste jaar, beschreven manier. Blijf met uw vingers van die uitgelopen knoppen af die de structuur van de takken moeten verbeteren.

Derde jaar

Door het pincetteren van de afgelopen twee jaar zijn er vele knoppen voorhanden. Laat bij een toekomstige Bonsai van enig formaat een natuurlijke selectie plaatsvinden. Door de buitenste knoppen gewoon hun gang te laten gaan zal de boom zelfstandig een selectie van knoppen maken. De buitenste knoppen vergen namelijk zoveel energie dat enkele verder naar binnen op de tak geplaatste knoppen zullen verdrogen. Pas deze handelingswijze niet toe op Shohin exemplaren.
Zijn de uitlopers van het voorgaande jaar sterk genoeg snoei ze dan terug. Wat de uitlopers betreft, u heeft nu dezelfde situatie als in het eerste jaar, maar nu dichter bij de stam en met een betere verjonging.

Deze drie jaar staan voor de telkens opnieuw terugkerende cyclus van het laten ontstaan van nieuwe knoppen.

Laatst bijgewerkt op ( zondag 28 oktober 2007 )
 
< Vorige   Volgende >


Webdesign : Schel.it